Kenapa Pengguna Pilih iPhone 13 Berbanding iPhone 14: Analisis Pasaran

Written by: wanzaialjarman

Published on: April 10, 2023

Add Your Heading Text Here

Barisan iPhone yang dilancarkan oleh Apple sentiasa dinantikan oleh penggemar teknologi dan pengguna telefon pintar. Dengan setiap pelancaran iPhone yang baru membawa ciri-ciri dan kebolehan baharu menarik minat ramai saban tahun. Walau bagaimanapun, pelancaran iPhone 14 telah mengecewakan sesetengah pengguna. Ramai memilih untuk terus menggunakan iPhone 13. Mengapa sebenarnya orang memilih iPhone 13 daripada iPhone 14? Berikut adalah beberapa sebab:

Harga Jualan Yang Lebih Tinggi.

iPhone 14 yang baru dijual pada harga yang jauh lebih tinggi daripada iPhone 13. Ini menjadikannya kurang menarik untuk pengguna yang mempunyai bajet yang tidak terlalu tinggi. Dengan iPhone 13 yang menjadi pilihan yang lebih menarik, banyak pengguna memilih untuk terus menggunakannya. Ya lah, daripada membayar lebih banyak untuk model terbaru yang tak jauh bezanya, kan?

Kurangnya Penambahbaikan Yang Signifikan.

iPhone 14 mempunyai beberapa peningkatan yang menarik dalam kuasa pemprosesan (spesifikasi) dan kemampuan kamera. Walaubagaimanapun, pengguna mungkin tidak akan dapat rasakan perbezaan yang ketara dalam penggunaan harian mereka. Kurangnya peningkatan yang besar berbanding model terdahulu menyebabkan ramai pengguna merasa bahawa iPhone 14 tidak berbaloi. Dah lah kosnya yang jauh lebih tinggi!

iPhone 13 Sudah Ada Dalam Pasaran Second Hand.

Faktor lain yang menyumbang kepada populariti iPhone 13 adalah kewujudannya dalam pasaran second hand. Ini menjadikannya pilihan yang lebih menarik bagi mereka yang ingin upgrade tanpa membayar harga yang terlalu tinggi. Sebaliknya, iPhone 14 adalah keluaran baru, dan mencari iPhone 14 di pasaran second-hand adalah semestinya sangat sukar.

Kebolehpercayaan.

Apple mempunyai reputasi untuk mengeluarkan produk produk yang boleh dipercayai dan tahan lama. iPhone 13 juga tidak terkecuali! Banyak pengguna merasa bahawa iPhone 13 menawarkan kestabilan yang cukup baik. Tambahan pula ciri-ciri luaran atau kecantikan dan fungsi, menjadikannya pilihan yang sangat boleh dipercayai untuk kegunaan harian.

Reka Bentuk Luaran.

Akhirnya, reka bentuk iPhone 13 telah terbukti popular dalam kalangan pengguna, dengan penampilan moden dan bersihnya memang mendapat pujian tinggi. Bukan sahaja di Malaysia, malah di seluruh dunia. Walaupun iPhone 14 mempunyai reka bentuk yang serupa, banyak pengguna merasa bahawa reka bentuk iPhone 13 masih tetap menarik secara visual.

Secara kesimpulannya, populariti iPhone 13 berbanding iPhone 14 boleh dikaitkan dengan pelbagai faktor. Dari faktor harga hinggalah faktor kurangnya peningkatan yang signifikan. Dari faktor kewujudan dalam pasaran secondhand hingga faktor kebolehpercayaan. Walaupun iPhone 14 mempunyai ciri-ciri yang mengagumkan, iPhone 13 masih menawarkan keseimbangan yang baik antara fungsi dan harga yang banyak pengguna rasa menarik.

Ditulis oleh,

Signature of Wanzai Aljarman

Baca Artikel Lain

Faktor Motherboard iPhone Rosak dan Cara Mengelakkannya

Faktor Motherboard iPhone Rosak dan Cara Mengelakkannya

Published:

April 20, 2023

Apa Cerita Dengan ‘Battery Health’ Ni? Penting Ke Peratus Battery Health Yang Tinggi?

Apa Cerita Dengan ‘Battery Health’ Ni? Penting Ke Peratus Battery Health Yang Tinggi?

Published:

May 1, 2020

5 Cara Mengatasi Masalah iPhone Tak Hidup Atau Tak Boleh On

5 Cara Mengatasi Masalah iPhone Tak Hidup Atau Tak Boleh On

Published:

April 17, 2023