Beli iPhone Second Hand Di mudah.my Dan ‘No Network’ Selepas Seminggu. Adakah ini Scam? Apa sebenarnya berlaku?

Written by: wanzaialjarman

Published on: June 11, 2020

Add Your Heading Text Here

Apa sebenarnya yang berlaku bila iPhone second hand yang anda baru beli di mudah.my tiba tiba jadi ‘No Network’ selepas hanya seminggu sahaja digunakan?

Pasti anda sudah mula memaki dan menyumpah penjual di mudah.my yang menjual iPhone itu kepada anda minggu lepas, sebabnya bila anda cuba hubungi sekarang, beliau sudah tidak menjawab.

Adakah Anda Sudah Kena Scam?

Ya betul, ini adalah SCAM. Penjual itu sudah tahu dari awal lagi bahawa iPhone yang beliau nak jual itu akan jadi ‘No Network’ tidak lama lagi. Seminggu, dua minggu, sebulan bahkan tiga bulan selepas hari iPhone itu dijual kepada anda, beliau sudah tahu jauh lebih awal. Bagaimana dia tahu? Begini ceritanya.

(Kebiasaannya) iPhone yang anda beli itu sememangnya digunakan sendiri oleh penjual tersebut, bukannya ada orang lain yang jual iPhone tu pada dia dan dia jual pula kepada anda. Penjual tersebut dahulunya beli iPhone itu dengan telco (contohnya Maxis, Celcom, Umobile dan lain lain) dengan pelan pascabayar (atau lebih mudah dipanggil bayar bill hujung bulan).

Info tambahan : iPhone yang dibeli dengan telco dipanggil ‘Telco Set’.

Setelah beberapa lama beliau guna iPhone tu, mungkin dia sudah tidak mampu untuk bayar bill bulanan yang tinggi, dan buat keputusan untuk berhenti membayar bill bulanan. Ya, dia masih boleh guna untuk beberapa lama, tapi selepas satu masa iPhone itu akan disekat penggunaannya oleh telco tersebut dari mendapatkan network.

Jadi sambungan cerita selepas beberapa lama tidak membayar bill dan penjual itu sudah menjangka perkara yang akan berlaku, dengan cepat dan pantas beliau cuba menjual iPhone itu sebelum telco block phone.

Semasa anda membuat testing iPhone itu semestinya semua masih dalam keadaan baik, network masih boleh detect dan anda pun bayar amaun yang dipersetujui bersama. Selepas seminggu terus ‘No Network’.

Apa Yang Perlu Dilakukan Untuk Anda Boleh Guna iPhone Itu Dan Boleh Dapat Network Semula?

Hanya ada satu cara sahaja iaitu anda perlu pergi ke telco dan bayarkan hutang lama pemilik lama iPhone tu. Yang pasti hutang tu sudah dikumpul lama dan banyak boleh mencecah Rm 1,500 dimana anda akan fikir semula dua tiga kali adakah berbaloi untuk anda bayarkan hutang tu supaya iPhone tu boleh guna semula.

Ditulis oleh,

Baca Artikel Lain

Kamera Belakang iPhone 6 Plus Bergegar. Perlu Repair Ke?

Published:

April 28, 2023

Kenapa Pengguna Pilih iPhone 13 Berbanding iPhone 14: Analisis Pasaran

Published:

April 10, 2023

Membeli iPhone Secondhand Lebih Baik Berbanding iPhone Baru

Published:

April 28, 2023