Apakah yang sebenarnya berlaku kalau lcd screen iphone anda tiba tiba bergerak sendiri (ghost touch)?

Apakah yang sebenarnya berlaku kalau lcd screen iphone anda tiba tiba bergerak sendiri (ghost touch)?

Pernah tak terjadi bila iPhone korang terjatuh, korang touch kat screen tapi tak ada respond dan tiba – tiba screen bergerak sendiri macam korang tengah touch, tapi korang tak touch pun. Keadaan ni dipanggil ‘Ghost Touch’. Kalau dalam Bahasa Malaysia, bunyinya tak sedap sangat, iaitu ‘Sentuhan Hantu’.

Perkara ni ada dua kemungkinan, yang pertama (1) sambungan LCD screen korang dah longgar, kesan lepas jatuh. Jadi cara untuk betulkan adalah hanya dengan buka dan ketatkan semula sambungan LCD screen. Yang kedua pula (2) LCD screen korang dah rosak terus, juga kesan lepas jatuh. Jadi cara untuk betulkan masalah yang kedua ni adalah hanya dengan tukar LCD screen yang baru. LCD screen korang yang asal yang dah rosak tu sudah boleh dianggap total lost.

————————————————————————————

————————————————————————————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *