Skip to content

[Bm] Adakah Perlu Tukar Bateri iPhone Apabila ‘Battery Health’ Menurun Kepada 80%?

Pastinya fikiran sebegini sentiasa bermain di minda anda apabila ‘Battery health‘ sudah menurun kepada 80%, adakah anda benar benar perlu tukar bateri yang baru dan mendapatkan ‘Battery Health’ menjadi 100% semula?

Andai anda bertanya kepada mana mana kedai telefon yang membuat servis membaiki iPhone, saya pasti majoriti dari mereka akan menjawab :

“Ya betul, ‘Battery Health’ dah turun mesti kena tukar bateri”

“Kalau tak tukar nanti iPhone rosak”

“Battery Health turun 90% pun sepatutnya dah kena tukar bateri”


Tetapi jika anda bertanya kepada pusat jualan dan servis iPhone yang pastinya sangat dipercayai iaitu Taliponiesta, jawapan yang anda akan dapat adalah TIDAK TIDAK dan TIDAK!

Kami akan kata ;

” Anda tidak perlu tukar bateri hanya semata mata sebab ‘Battery Health‘ sudah menurun “


Jadi, apakah jawapan kami untuk soalan ‘Bila perlu tukar bateri?’

Jawapannya sangat mudah dan ringkas, iaitu anda hanya perlu tukar bateri apabila prestasi (performance) bateri iPhone anda sudah tidak bagus. Prestasi bateri iPhone ini tidak diukur secara 100% oleh ‘Battery Health’.

Ukuran yang boleh mencerminkan prestasi bateri adalah dari segi ketahanan bateri. Jika anda merasakan ketahanan bateri sudah terlalu teruk yakni bateri anda habis dengan terlalu cepat. Contohnya dari 8 pagi hingga 11 pagi, bateri anda sudah turun dari 100% kepada 40%. Ini menunjukkan prestasi yang terlalu teruk!

Selain itu, jika iPhone anda kerap restart dengan sendiri, itu menunjukkan bahawa prestasi sudah teruk.

Jika anda menghadapi dua situasi ini, pada ketika inilah anda perlu tukar bateri.

Untuk pemahaman tambahan, bateri kereta contohnya ;

Bateri kereta kita semua tidak ada menunjukkan Battery Health, kita tetap boleh gunakan bateri kita seperti biasa. Bilakah kita akan tukar bateri kereta kita?

Apabila bateri kereta kita sudah mula menunjukkan masalah, seperti susah nak hidupkan kereta ataupun kereta langsung tidak boleh dihidupkan.

Kini anda nampak kan? Tahniah!

Leave a Reply

Your email address will not be published.