Skip to content

Adakah Perlu Tukar Bateri iPhone Apabila ‘Battery Health’ Menurun Kepada 80%?

Cuba baca semula tajuk artikel ini. Pastinya fikiran ini sentiasa bermain di minda anda apabila ‘Battery health‘ sudah menurun kepada 80% kan. Jadi, adakah anda benar benar perlu tukar bateri yang baru dan menjadikan ‘Battery Health’ bertukar ke 100% semula?

Cuba Tanya Pada Kedai Handphone Lain

Andai anda bertanya kepada mana mana kedai handphone yang membuat servis membaiki iPhone, saya pasti majoriti dari mereka akan menjawab :

“Ya betul, ‘Battery Health’ dah turun mesti kena tukar bateri”
“Kalau tak tukar nanti iPhone rosak”
“Battery Health turun 90% pun sepatutnya dah kena tukar bateri”

Jika Anda Tanya Kami

Tetapi jika anda bertanya kepada kami di Pusat Jualan dan Servis iPhone yang bernama Taliponiesta ini, jawapan yang anda terima adalah TIDAK, TIDAK dan TIDAK!

Kami akan kata : ”Anda tidak perlu tukar bateri hanya semata mata sebab Battery Health‘ sudah menurun“

Klik untuk follow kami di Instagram sekarang! @taliponiestamy

Apakah jawapan kami untuk soalan ‘Bila perlu tukar bateri?’

Jawapannya sangat mudah dan ringkas, iaitu anda hanya perlu tukar bateri apabila prestasi (performance) bateri iPhone anda sudah tidak lagi tiptop. Prestasi bateri iPhone ini tidak diukur secara total oleh ‘Battery Health’ tau!

Ukuran yang boleh mencerminkan prestasi bateri adalah dari segi ketahanan bateri. Jika anda rasa bahawa ketahanan bateri sudah terlalu teruk yakni bateri anda habis dengan terlalu cepat. Contohnya dari 8 pagi hingga 11 pagi, bateri anda sudah turun dari 100% kepada 40%. Ini menunjukkan prestasi yang terlalu teruk!

Selain itu, jika iPhone anda kerap restart dengan sendiri, itu menunjukkan bahawa prestasi sudah teruk.

Jika anda menghadapi dua situasi diatas ni, pada ketika inilah anda perlu tukar bateri. Sebenarnya ada situasi ketiga, iaitu iPhone anda rasa panas berbanding sebelumnya. Tapi ini agak subjektif dan semestinya iPhone anda perlu disemak dahulu.

Untuk Pemahaman Tambahan, Kita Ambil Contoh Pada Bateri Kereta

Bateri kereta kita semua tidak ada menunjukkan Battery Health, kita tetap boleh gunakan kereta kita seperti biasa. Tak pernah pun kita risaukan status Battery Health kereta kita kan. Jadi, biasanya bila kita akan tukar bateri kereta?

Apabila bateri kereta kita dah mula menunjukkan masalah, seperti susah nak hidupkan kereta ataupun kereta langsung tidak boleh dihidupkan. Haaaa, sama lah macam iPhone juga! Selagi ia masih boleh digunakan, gunakan je dulu. Jangan bazirkan wang anda untuk tukarkan barangan yang masih baik.

Kini anda nampak kan? Tahniah!

Artikel ini ditulis semasa hujan lebat dan saya tak boleh balik rumah dari office ni. Oleh saya,

Baca > Battery Health 76% Pada iPhone 11. Adakah Memang Perlu Tukar Bateri Yang Baru?

3 thoughts on “Adakah Perlu Tukar Bateri iPhone Apabila ‘Battery Health’ Menurun Kepada 80%?”

  1. Kalau Btry 76 tapi masih boleh guna ketahanan dia pon dari 8 pagi hingga 6 ptg tetapi phone agak panas adakah perlu di tukar battry itu?

    1. Perlu buat checking, samada masalah pada bateri atau ada isu pada motherboard. Tapi jika panas yang bukan melampau, itu adalah normal untuk sesebuah iPhone. Jika rasa tidak normal, bawa ke Taliponiesta untuk kami check okay!

      1. Nak tanya kalau bateri ip12 promax sy skrg pada tahap 88-84 tetapi bila saya cas ..bateri akn stuck pada 88% .evn sy sdg main hp ..sebelum ni tidak berlaku ..n jika biar baru dia reach cepat 100% ..adakah sy plu tuka bateri?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Whatsapp